Wim Mak Ward 2024 voor Thijs van Aerde

De Wim Mak Award wordt jaarlijks uitgereikt voor een presentatie of artikel in het BMM Bulletin van het voorafgaande jaar. Een artikel dat eruit springt, dat prikkelt, aangenaam leest en vooral relevant is voor de dagelijkse praktijk van de lezer.

De award is opgedragen aan Wim Mak. Tegenwoordig zou je zeggen: “hij is in-house counsel bij Signify”, maar toen was het gewoon “hoofd merkenafdeling bij Philips Gloeilampenfabriek” in Eindhoven. Hij was dat van 1967 tot 1985. Bij de oprichting van de BMM in 1974 was hij de eerste voorzitter van de Wetgevingscommissie en daarnaast was hij in die tijd lid van de Commissie van Acht, een adviesorgaan van de Nederlandse overheid op het gebied van merkenrecht (dat tegenwoordig nog steeds bestaat) en bestuurslid bij ECTA. Hij heeft zeer veel betekend voor de ontwikkeling van het merken- en modellenrecht in de Benelux en om die reden eert de BMM hem met deze award die sinds 1989 wordt uitgereikt. 

De jury wordt jaarlijks samengesteld uit een combinatie van oud voorzitters en leden van het bestuur en PR- en Wetgevingscommissie en dit jaar bestond de jury uit Yvonne Hamerling, Lars Bakers, Michaël de Vroey, Gregor Vos en ondergetekende en wij bogen ons over de BMM Bulletins uit 2023. Allereerst een compliment voor de redactiecommissie, die telkens een interessant onderwerp naar voren brengt en daar auteurs bij zoekt én zelf artikelen schrijft. De jury spreekt haar waardering uit voor de inspanningen die alle auteurs hebben geleverd en hoopt op voortzetting van een variëteit aan artikelen die worden belicht vanuit de verschillende landen én verschillende beroepsgroepen.    

Het eerste Bulletin, getiteld “Duurzaamheid”, belichtte alle kanten van dit maatschappelijk zeer actuele onderwerp dat in de rechtspraak nog in de kinderschoenen staat. Thema’s zoals groene EU wetgeving, duurzaamheids- en milieuclaims, certificeringsmerken en greenwashing werden door een scala aan auteurs belicht. Een compliment voor de redactie dat er auteurs uit het onderwijs, gemachtigdenwereld, advocatuur, BOIP en EUIPO én uit het bedrijfsleven bereid werden gevonden te schrijven. Dit resulteerde erin dat de onderwerpen vanuit veel verschillende invalshoeken werden belicht, wat een volledig beeld van de stand van zaken op het gebied van duurzaamheidswetgeving en jurisprudentie opleverde. Speciale vermelding verdiende volgens de jury het artikel Reclame en duurzaamheid: vriend of vijand van Franseca Biebuyck en Myrtle Gevers. 

De jury geeft de redactie mee om het nummer over een paar jaar een vervolg te geven als de genoemde initiatieven, wetgeving en nu nog beperkte jurisprudentie zich verder hebben uitgekristalliseerd.  

Het tweede Bulletin was getiteld “Te laat”, terwijl het toch echt tijdig op onze bureaus verscheen. Het Bulletin bevatte artikelen over termijnen, verjaring en rechtsverwerking vanuit Nederlands en Belgisch perspectief en, een in dit kader wat vreemde eend in de bijt, een artikel van Nicolas Clarembeaux getiteld “Artikel 2.19 BVIE, doordeweekse dorpsruzie in de interne markt of blijvende stoorzender”. Niettemin kwam dit grondig uitgewerkte artikel over hoe vanuit Belgisch perspectief tegen het registratievereiste in het merkenrecht wordt aangekeken in de top 4 van de jury terecht. 

Diezelfde hitnotering haalde ook het artikel “Praktische leidraad bij merkportfoliobeheer” van Tom Liessens en Thomas Baudewijn. Zij geven in hun artikel een volledig overzicht van alle termijnen die partijen bij een merkaanvraag, weigering, vernieuwing, oppositie- of doorhalingsactie bij het BBIE of EUIPO tegen kunnen komen, inclusief zeer handige schematische overzichten. Een artikel om in de dagelijkse praktijk bij de hand te houden! 

Het artikel van Thijs van Aerde getiteld “Te laat! Over verjaring en rechtsverwerking in het merkenrecht” en ook het artikel “Prescription et forclusion des actions fondées sur le droit Benelux des marques: droit belge” van de hand van Charles Bernard verdienden een plek in de top 4. Deze twee laatste artikelen belichten de verschillende aspecten van verjaring en rechtsverwerking vanuit Nederlands en Belgisch perspectief. Het zijn duidelijke, grondige en volledige artikelen van een hoog niveau en de jury besloot dan ook dat de winnaar uit een van deze twee artikelen moest komen. De inhoudelijke kwaliteit verschilde niet, maar een van de auteurs trok de jury meteen in zijn artikel met enkele pakkende voorbeeldvragen die de lezer meteen aan het denken zette maar direct ook de reikwijdte van de problematiek aangaf. Aan het einde van het artikel werden deze vragen keurig beantwoord, maar dat koste de lezer weinig moeite gezien de duidelijke uiteenzetting van het onderwerp door deze auteur. De jury roept Thijs van Aerde dan ook uit tot winnaar van de Wim Mak Award voor zijn artikel “Te laat! Over verjaring en rechtsverwerking in het merkenrecht”. Gefeliciteerd Thijs!